ZLAT 234. Bilen hade kanske hyrts av Zlatan himself ?
Efter att ha lämnat in bilen så tog vi en promenad längs havet. Det blåste halv storm ute idag och vi blev blöta av allt vatten som spolades upp på land.
Flaggorna stod rakt ut i den hårda vinden.
Fikonträd |
Dadelpalm |
En relativt okänd exportprodukt från Cypern är Kinderägg. Har man tur kan man se vilda Jätte-Kinderägg i naturen. Av ägget gör man sedan en massa mindre Kinderägg.
Ingen alkohol igår eller idag.Vi vill ha ett par vita dagar tycker hustrun att jag tycker det skall vara.
Kvällen blir lugn. Jag har fått ett par förfrågningar om Cyperns historia så här följer ett sammandrag över olika tidsperioder.
CYPERNS HISTORIA
1191 – 1192
Richard Lejonhjärta och tempelriddarna
Isaak Komnenos som utropat sig till kejsare över Cypern uppträder ohövligt mot överlevande från ett skeppsbrott, där skepp ur Richards flotta på väg till det tredje korståget var inblandade. Som hämnd besegrar Richard Isaak och intar Cypern.
I Limassol gifter han sig med Berengaria av Navarra och kröner henne till Englands drottning. Ett år senare säljer han ön för 100 000 dinarer till Tempelriddarna som i sin tur säljer den för samma pris till Guy de Lusignan, Jerusalems avsatte kung.
1192 -1489
Frankisk tid
Cypern styrs som feodal stat och katolska kyrkan ersätter officiellt den grekisk-ortodoxa som lyckas överleva trots svåra förföljelser. Famagusta är en av de rikaste städerna i Mellanöstern. Det frankiska väldet upphör 1489 när den sista drottning Caterina Cornaro lämnar Cypern och reser till Venedig.
1489 – 1571
Venetiansk tid
Venetianerna betraktade Cypern som den sista utposten i östra Medelhavet mot osmanerna och befäster ön. De river många vackra byggnader i Nicosia för att kunna omfatta hela staden med starka försvarsmurar. Men de bygger även imponerande murar runt Famagusta vilket på den tiden ansågs vara höjden av militär arkitektur.
1571 1878
Osmansk tid
Osmanska styrkor anfaller Cypern år 1570 och intar Nicosia. Tjugotusen människor dödas och Famagusta belägras i ett år. Efter ett heroiskt försvar av den venetianske kommendanten Marcus Antonio Bragadin faller Famagusta i den osmanske kommendanten Lala Mustafas händer. Han utlovar de besegrade en fredlig reträtt men beordrar senare att Bragadin ska flås och dödar alla andra.
När Cypern förenas med det Osmanska väldet fördrivs de latinska ledare som inte går över till islam och den grekisk – ortodoxa kyrkan återupprättas. Senare blir ärkebiskopen som är kyrkans ledare folkets representant hos Sultanen. När det grekiska befrielsekriget bryter ut år 1821 avrättas Cyperns ärkebiskop Kyprianos, tre biskopar och andra cypriotiska ledare. Under den osmanska tiden skaffar sig den muslimska minoriteten en cypriotisk identitet.
1878 – 1960
Brittisk tid
Under förhandlingarna om Cypern 1878 övertar Storbritannien förvaltningen av ön. Formellt tillhör ön det osmanska riket tills turkarna 1914 går med i första världskriget på tyskarnas sida och Storbritannien som konsekvens annekterar Cypern. Turkiet avstår från alla anspråk på Cypern i Lausannefördraget 1923.
Cypern blir brittisk kronkoloni 1925. Från 1940 tjänstgör cypriotiska frivilliga i brittiska arméförband under hela andra världskriget. Hoppet om självstyre som efter kriget ges till andra kolonier grusas av britterna eftersom de anser att ön har stor strategisk betydelse. När alla möjligheter till en fredlig lösning har uttömts börjar 1955 en nationell befrielsekamp, mot kolonialism och för en union mellan Cypern och Grekland som varar till år 1959.
1960
Republiken Cypern – Cypernkonflikten
Den 16 augusti 1960 utropas Cypern till en självständig republik enligt Zürich-Londonföredraget. Cypern blir medlem i FN, Europarådet, Brittiska Samväldet och Alliansfria stater. I enlighet med fördraget behåller Storbritannien två baser i Dhekelia och Akrotiri-Episkopi. Republiken Cyperns författning från 1960 visar sig inte fungera i stora stycken, vilket omöjliggör ett friktionsfritt genomförande. År 1963 föreslår Republikens president vissa förändringar för att underlätta regeringsarbetet, vilket turkcyprioterna motsätter sig. De turkcypriotiska ministrarna avgår och turkcypriotiska stadstjänstemän uteblir från arbetet, samtidigt som Turkiet hotar med att invadera Cypern.
Sedan dess har de turkcypriotiska ledarna som agerar på uppdrag av den turkiska regeringen haft som mål att dela Cypern och verka för ett samgående med Turkiet. Under förevändningen av stadskuppen i juli 1974 som iscensattes mot Cyperns regering av den dåvarande militärjuntan i Aten invaderar Turkiet Cypern den 20 juli 1974 och bryter mot alla erkända internationella regler och FN-stadgan.
Detta får till följd att cirka 37% av ön ockuperas. 40% av den grekcypriotiska befolkningen tvingas fly och tusentals människor, inklusive civilbefolkning dödas, misshandlas eller försvinner spårlöst. Den pågående turkiska ockupationen och brotten mot cyprioternas mänskliga rättigheter har enhälligt fördömts av internationella samfund men hittills har Turkiet vägrat att dra sig tillbaka från Cypern och upprätthåller öns delning med vapenmakt.
Under åren har man gjort åtskilliga försökt att lösa ”the Cyprus problem” men utan framgång. Dock har man öppnat upp gränserna på vissa orter så att turkcyprioter kan besöka den södra delen av ön över dagen. Grekcyprioter och turister kan också besöka den norra delen av Cypern utan problem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar